Blog | Relevant Digital

Googlen oikeudenkäynnin vaikutukset digitaalisiin julkaisijoihin

Kirjoittanut Suvi Leino | 30.9.2024 11:32:31

Googlen monopolioikeudenkäynnin lopputulos voi merkittävästi muuttaa digitaalisen mainonnan ekosysteemiä ja vaikuttaa erityisesti digitaalisiin julkaisijoihin. 

Oikeudenkäynnissä käsitellään, onko Google käyttänyt hallitsevaa asemaansa estääkseen kilpailijoiden pääsyn mainosteknologian markkinoille. Syytösten mukaan Googlen integroidut alustat, kuten DFP, AdX ja Google Display Network, ovat kaventaneet julkaisijoiden valinnanvaraa ja vaikeuttaneet kilpailijoiden toimintamahdollisuuksia, erityisesti yritysostojen, kuten DoubleClickin, myötä. Lisäksi on spekuloitu, että Google on tahallisesti vaikuttanut header biddingin toimivuuteen, mikä on estänyt reilumpien kilpailuolosuhteiden syntymistä mainoshuutokaupoissa.

 

Skenaariot Googlen oikeudenkäynnin vaikutuksista digitaalisiin julkaisijoihin

Esittelemme kolme skenaariota, jotka keskittyvät siihen, miten oikeudenkäynnin mahdolliset lopputulokset voivat vaikuttaa digitaalisiin julkaisijoihin.

 

Skenaario 1: Google voittaa ja vahvistaa asemansa

Jos Google voittaa oikeudenkäynnin, sen hallitseva asema digitaalisessa mainosteknologiassa todennäköisesti pysyy ennallaan tai vahvistuu. Tämä voisi tarkoittaa, että julkaisijoiden mahdollisuudet kilpailuttaa mainosalustoja säilyvät rajallisina, ja heidän riippuvuutensa Googlen ekosysteemistä saattaisi kasvaa.

Mahdolliset vaikutukset julkaisijoille: Julkaisijat voisivat joutua jatkamaan korkeiden kustannusten maksamista Googlelle. Esimerkiksi Gannett on raportoinut, että Google ottaa jopa 37% jokaisesta dollarista, mikä asettaa julkaisijat taloudellisesti haavoittuvaan asemaan. Google-voitto voisi myös kaventaa mahdollisuuksia hyödyntää uusia kilpailukykyisiä teknologiaratkaisuja, mikä vahvistaisi entisestään sen valtaa.

Irtautuminen Googlen ekosysteemistä voisi olla monille julkaisijoille kallista ja haastavaa. Esimerkiksi News Corp menetti vuonna 2017 miljoonia siirryttyään pois Googlen AdX-alustalta. Korkea irtautumisen hinta voi estää julkaisijoita kokeilemasta vaihtoehtoisia alustoja ja syventää heidän riippuvuuttaan Googlen teknologiasta.

 

Skenaario 2: Googlelle määrätään sakot mutta sen asema säilyy

Toisessa skenaariossa Google häviää osittain ja sille määrätään suuret sakot, mutta yhtiötä ei velvoiteta myymään mainosteknologiaansa. Google jatkaisi toimintaansa lähes entiseen tapaan, ja sakkojen aiheuttamat kustannukset saattaisivat siirtyä julkaisijoille ja mainostajille.

Mahdolliset vaikutukset julkaisijoille: Vaikka Googlea rangaistaisiin sakoin, sen markkina-asema pysyisi vahvana, mikä saattaisi tarkoittaa, että Google pyrkisi siirtämään sakkojen aiheuttamat kustannukset suoraan julkaisijoille ja mainostajille. Tämä voisi lisätä heidän taloudellista painettaan entisestään. Julkaisijat maksaisivat edelleen korkeita palkkioita Googlen palveluista, ja sakkojen aiheuttamat lisäkustannukset voisivat heikentää heidän neuvotteluasemaansa. Sakkojen määrääminen ei välttämättä muuttaisi merkittävästi markkinoiden kilpailuasetelmia, mikä rajoittaisi julkaisijoiden mahdollisuuksia neuvotella parempia ehtoja.

 

Skenaario 3: Google häviää ja markkinat avautuvat kilpailulle

Jos Google häviää ja joutuu myymään osia mainosteknologiastaan, markkinat voisivat avautua reilummalle kilpailulle. Tämä tarjoaisi julkaisijoille uusia mahdollisuuksia käyttää erilaisia mainosalustoja ja teknologioita, mikä parantaisi heidän neuvotteluasemaansa ja vähentäisi riippuvuutta Googlen ekosysteemistä.

Mahdolliset vaikutukset julkaisijoille: Markkinoiden avautuminen loisi kilpailua, mikä tarjoaisi lisää vaihtoehtoja ja mahdollistaisi kilpailukykyisempien hintojen neuvottelun. Kilpailu voisi myös kannustaa läpinäkyvämpien ja reilumpien toimijoiden nousua markkinoille, mikä lisäisi luottamusta mainoshuutokauppoihin ja vähentäisi markkinoiden manipulointia. 

Markkinoiden avautuminen saattaisi kuitenkin johtaa uusiin sääntelytoimenpiteisiin, mikä voisi sekä auttaa että lisätä haasteita markkinoiden uudelleenjärjestäytymisessä. Uudet sääntelyvaatimukset saattaisivat tuoda lisää hallinnollista taakkaa julkaisijoille, mutta samalla ne voisivat estää suurimpia teknologiatoimijoita vahvistamasta valta-asemaansa, mikä tarjoaisi kestävämpiä kilpailuolosuhteita pitkällä aikavälillä.

 

Yhteenveto

Googlen monopolioikeudenkäynnin lopputulos voi merkittävästi muuttaa digitaalisten julkaisijoiden toimintaympäristöä.

Jos Google voittaa, julkaisijat todennäköisesti joutuvat jatkamaan korkeiden kustannusten maksamista ja voivat kohdata yhä suurempaa riippuvuutta Googlen alustoista. Jos Googlelle määrätään sakot, mutta sen asema säilyy, julkaisijoiden taloudellinen paine saattaisi kasvaa entisestään. Jos Google häviää ja joutuu myymään osia toiminnastaan, markkinoiden kilpailu voisi lisääntyä. Tämä avaisi julkaisijoille uusia mahdollisuuksia käyttää vaihtoehtoisia mainosalustoja ja teknologioita, mikä parantaisi heidän neuvotteluasemaansa ja vähentäisi riippuvuutta Googlen ekosysteemistä.

Teknologian myynti saattaisi kuitenkin tuoda mukanaan uusia sääntelytoimenpiteitä, jotka pyrkisivät varmistamaan, että markkinat eivät keskity uudelleen harvojen toimijoiden käsiin. Vaikka nämä sääntelyvaatimukset voivat tuoda lisätaakkaa julkaisijoille, ne voisivat pitkällä aikavälillä luoda kestävämpiä ja tasapuolisempia kilpailuolosuhteita. Lopputuloksesta riippumatta julkaisijoiden on varauduttava sopeutumaan muuttuviin markkinaolosuhteisiin ja mahdollisiin sääntelyvaatimuksiin.

Oikeudenkäynnin loppupuheenvuorot kuullaan marraskuun lopussa, mutta lopullista päätöstä voidaan odottaa vasta myöhemmin ensi vuonna.